Derma Segmentale en Podo Segmentale Reflexologie

Derma Segmentale en Podo Segmentale Reflexologie zijn moderne manuele behandelingen die steunen op natuurkundige principes. De therapie is ontwikkeld door Jan Dries en het is een therapie die eigen is aan de opleiding gezondheidstherapie.

Derma Segmentale Reflexologie (DSR) is een diepte massage die zonder massageolie op de segmenten en reflexpunten van de huid worden gegeven. Het menselijke lichaam is horizontaal uit segmenten opgebouwd die verticaal door huidzenuwen verbonden zijn met het ruggenmerg.

De segmentale structuur waaruit het lichaam is opgebouwd is het belangrijkste houvast in de Reflexologie. Organen, weefsels en systemen binnen één segment worden vanuit eenzelfde ruggenmergwortel van zenuwen voorzien. De huidsegmenten hebben een reflextorische werking naar de organen toe en binnen deze segmenten bevinden zich de reflexgebieden. Dit zijn gebieden waarvan de reflextorische werking intenser is dan het gehele segment. De behandeling geeft een goede doorbloeding, ontlading van spier-spanningen, het losmaken van toxische stoffen, activering van de zelfgenezende kracht en brengt een eenheid tussen lichaam en geest.

Podo Segmentale Reflexologie (PSR) is een behandelingsmethode die berust op het principe dat de segmentale opbouw van het lichaam ook op de voet gereflecteerd wordt. De behandeling is een diepte massage die gegeven wordt op de voeten met behulp van reflexstokjes en olie op de reflexpunten. Bij een diepe behandeling geven we impulsen aan de organen (men vindt het geheel van de mens op de voeten), zodat ze geactiveerd worden om te herstellen, neurologisch werkt men op het sympathische zenuwstelsel.

 Werkt men aan de oppervlakte dan geeft het een kalmerende werking en neurologisch werkt men op het parasympathische zenuwstelsel. Beide vormen worden volledig gebruikt om de organen te behandelen en te activeren en een balans te krijgen tussen de sympaticus en parasympaticus.

Gebieden die bij de reflexologie gevoeliger zijn, krijgen extra aandacht; dit geeft aan dat er in dit gebied blokkades zijn. Ook de gebieden die in verband staan met de klachten krijgen extra aandacht.