Gastro-intestinale therapie

Gastro-intestinale therapie is gericht op het reinigen van lichaamsvochten. Het lichaamsvocht kan verstoord raken door bijvoorbeeld verkeerde voeding, stress, milieu, slechte vertering van voedsel, medicijnen, enz.

Het lichaam bestaat voor ongeveer uit 60% uit vloeistof en een deel van deze vloeistof bevindt zich in de cellen, het intracellulaire vocht en de vloeistof buiten de cellen is het extracellulaire vocht. Van groot belang is het dat het evenwicht tussen het intracellulaire en het extracellulaire vocht in evenwicht is. Als dit niet in evenwicht is dan gaat het lichaam een poging doen om dit te herstellen en dat proces noemt men ziekte. Vooral acute ziekte is meestal gericht op gezondheid.

Om de gezondheid te beïnvloeden heeft de mens veel invloed door voeding, drank, gezond wonen, slaap, voldoende lichaamsbeweging en de juiste aanpak van stress. Erfelijkheid, opvoeding en het milieu waarin we zijn opgegroeid hebben we niet zelf in de hand maar de rest wel en dat is bepalend voor onze gezondheid.

De oorzaak van ziekte is te vinden in de vergiftiging van de lichaamsvochten en daarom is ontgiften een belangrijke therapie. Om het extracellulaire vocht in goede conditie te houden is het van belang dat bijna alle organen in ons lichaam ook goed functioneren omdat deze een belangrijke rol spelen in een goed evenwicht van de lichaamsvochten. 

De longen geven zuurstof af aan het bloed en geeft kooldioxide af aan de longen die vervolgens uitgeademd wordt. De lever veranderd de chemische samenstelling van vele stoffen zodat ze beter bruikbaar worden. De nieren ontdoet het bloed van stoffen die de cellen niet meer nodig hebben. De darmen scheiden ook een deel van de afvalstoffen en gifstoffen uit. De huid geeft door middel van zweet afvalstoffen af en de slijmvliezen van de luchtwegen en de vrouwelijke geslachtsorganen kunnen ook functioneren voor het elimineren van afvalstoffen.

Het bloed vervoert voedsel, zuurstof naar de cellen en neemt afvalstoffen vanuit de cellen weer op. Het bloed kan niet alle afvalstoffen en eiwitten opnemen omdat ze soms te groot zijn en deze worden vanuit het interstitieel vocht opgenomen door het lymfesysteem. In het lymfesyteem bevinden zich lymfeknopen die het vocht zuiveren en vervolgens wordt het vocht weer opgenomen in de bloedbaan. 

Het is mogelijk dat het lichaam dusdanig vervuild is dat het lichaam het niet meer uitgescheiden krijgt en er ontstaat een opstapeling van slijmen, onverteerde voedingsresten, afvalstoffen en toxinen. Het lichaam probeert wel en wij noemen dit ziek zijn. In de klassieke geneeskunde wordt dit vaak verkeerd begrepen en men gaat de ziekteverschijnselen onderdrukken door medicijnen te geven, ondanks dat het lichaam waarschuwingssignalen afgeeft. Er wordt hier een weg geopend naar een chronische ziekte.

In de natuurgeneeskunde gaan we de ziekte niet onderdrukken door medicijnen, kruiden of behandelingen maar we gaan eerst de mens reinigen zodat het lichaam de mogelijkheid heeft om goed te functioneren. Daarom gaan wij in de natuurgeneeskunde niet uit van de behandeling van de ziekte maar van de zieke.